Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα E-twinning και Πολιτιστικά Προγράμματα 2021-2022

  1. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-twinning

Ολοκληρώθηκε για φέτος το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-twining με τίτλο:

“Convoi 77 –biography of Salomon Yeni”

για το οποίο το σχολείο μας συνεργάστηκε με το Lycée Victor Louis της Talence–Bordeaux της Γαλλίας.

Θέμα του ήταν η αναζήτηση της πορείας του Θεσσαλονικιού Εβραίου Σολομών Γενή που αναζητώντας την τύχη του στη Γαλλία, αρχικά στη Μασσαλία και το Παρίσι και στη συνέχεια στην περιοχή του Μπορντώ, κατέληξε στο Άουσβιτς μαζί με άλλους 1306 ανθρώπους, (ανάμεσά τους και 17 Θεσσαλονικείς) με τον τελευταίο μεγάλο σιδηροδρομικό συρμό (Convoi 77).

Μέσα από την έρευνα της συγκινητικής του ιστορίας αφουγκραστήκαμε την  πολυσήμαντη παρουσία της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας, την οικονομική της δραστηριότητα, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές συνήθειες και τις γειτονιές της αλλά και τον τραγικό και σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό της στο Oλοκαύτωμα. Πορεία και ιστορίες ζωής από την οποία οι μαθητές μας έμαθαν, προβληματίστηκαν, εμπνεύστηκαν αλλά και εκφράστηκαν δημιουργικά με ζωγραφιές, ποιήματα, πεζά και τραγούδια.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 29 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του σχολείου μας και οι καθηγήτριες Γιαννάκη Βασιλική, Στυλιανού Μαρία και Χολέβα Αλεξάνδρα.

Αν θέλετε να δείτε κάποια από τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, μπορείτε να ανοίξετε τους παρακάτω συνδέσμους :

2. Πολιτιστικά προγράμματα:

Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης πριν και μετά το Ολοκαύτωμα

 και “Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης – Ζωή και Μνήμη”

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 29 μαθητές και μαθήτριες και οι καθηγητές Γεωργιάδου Κυριακή, Ζαχαρίου Δημήτρης, Ζάχου Βασιλική, Στυλιανού Μαρία και Χολέβα Αλεξάνδρα.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας “ Κλικ προστάτευσε το!“

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας  του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας  “ Κλικ προστάτευσε το!“,  στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η έκθεση λειτουργεί το διάστημα 10 έως 20 Μαΐου 2022. Στην έκθεση συμμετέχουν με τα έργα τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Ανακύκλωση υλικών – Οικολογικό αποτύπωμα” και το πολιτιστικό πρόγραμμα “Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης πριν και μετά το Ολοκαύτωμα”.

 

Διδακτική Επίσκεψη στις Επαύλεις της Βασιλίσσης Όλγας στη ” Συνοικία των Εξοχών”

 Στις 8/4/2022, στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που αφορούν την παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη σε επαύλεις της περιοχής των Εξοχών. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη βίλα Αλλατίνη, βίλα Μορντώχ, βίλα Μπιάνκα και βίλες Μεχμέτ και Αχμέτ Καπαντζή.  Οι “Εξοχές” φιλοξενούσαν πολυτελείς και καλαίσθητες κατοικίες εύπορων Εβραίων  του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αι. από τις οποίες άλλες αξιοποιήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ή από ιδιώτες ενώ άλλες παραμένουν εγκαταλειμμένες.

Στο εσωτερικό της Δημοτικής Πινακοθήκης (Casa Bianca)

Διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος

Την Τρίτη 29/3/ 2022,  μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης : Ζωή και Μνήμη», επισκέφθηκαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τη Συναγωγή των Μοναστηριωτών και γειτονιές του Κέντρου της πόλης για μία σύντομη γνωριμία με την ιστορία, την παρουσία και τη δραστηριότητα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας πριν το Ολοκαύτωμα.

Συνοδοί καθηγητές: Ζάχου Β., Στυλιανού Μ., Χολέβα Αλ.