ΤΟ LYCÉE VICTOR LOUIS ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 8 – 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

ΤΟ LYCÉE VICTOR LOUIS ΣΤΟ 1Ο ΓΕΛ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ
8 – 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
            πού πήγαμε – τι είδαμε – τι παρουσιάσαμε – τι μάθαμε μαζί τους

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024: Υποδεχόμαστε το γαλλικό σχολείο στο αεροδρόμιο. Είμαστε λίγοι αλλά χαρούμενοι και εγκάρδιοι. Ήρθαν και συμμαθητές μας χωρίς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα…. Αμηχανία αλλά μεγάλη τιμή και χαρά για όλους μας η επικείμενη άφιξη! Το πανό έτοιμο, λίγοι ξηροί καρποί μαζί με ένα σοκολατάκι για τόνωσή τους και να’ τοι!

Τρίτη 9 Απριλίου 2024: Πρώτη επίσκεψη στο σχολείο μας! Συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γνωριμία μαθητών-καθηγητών. Οι καθηγητές μας  με τους Γάλλους συναδέλφους τους ανταλλάσσουν πληροφορίες, εμπειρίες, κάποιες πρώτες σκέψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα, τις ευκαιρίες…. όλα αυτά με εναν καφέ σε ένα λιτό κέρασμα. Εμείς οργανωμένοι από μέρες σε συγκεκριμένες ομάδες/ συνοδούς αναλαμβάνουμε την ξενάγηση των Γάλλων μαθητών στο σχολείο και αργότερα τους οδηγούμε στις αίθουσες για παρακολούθηση μαθημάτων. Περίεργο αλλά και ενδιαφέρον να μοιράζεσαι τους καθηγητές σου με άλλους… ακούγονται Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά στους διαδρόμους, οργανώνονται μίνι αναμετρήσεις μπάσκετ και βόλεϊ… Την αρχική αγωνία διαδέχθηκε η προθυμία για γνωριμία. Τελικά ο ενθουσιασμός νίκησε το φόβο. Γεύμα και φύγαμε!

Στις 15.00 ξεκινούμε για τα κάστρα. Η ξεναγός Δέσποινα Κοσέογλου έχει αναλάβει γαλλόφωνη ξενάγηση. Μας περιμένει για να ακολουθήσουμε μια ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική διαδρομή. Βλέπουμε τα προσφυγόσπιτα, τα τείχη, τον Πύργο Τριγωνίου. Η πόλη πιάτο, έτοιμη για φωτογράφηση.  Μπαίνουμε στη Μονή Βλατάδων, ένα ζωντανό κομμάτι της θρησκευτικής ιστορίας της πόλης. Ο Πατέρας Θεοδόσιος μας ανοίγει τον Άγιο Νικόλαο Ορφανό. Αποκάλυψη! Μας αγκαλιάζει με τα λόγια του, μας κερνάει. Κατηφορίζουμε κι άλλο… Άγιος Δημήτριος, Τουρκικό Προξενείο… Περπατάμε σε χνάρια ελληνικά, εβραϊκά, μουσουλμανικά. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη! Και πάνω από όλα προσφυγούπολη! Το βλέπουμε για άλλη μια φορά και το μαθαίνουν και οι Γάλλοι φίλοι μας.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024: Ραντεβού το πρωί στην πόλη. Η ξεναγός μας, το VictorLouisκαι εμείς με τους καθηγητές μας εκεί. Η ημέρα είναι αφιερωμένη σε Βεργίνα και Πέλλα. Ο καιρός καλοκαιρινός.

Όλοι είμαστε εντυπωσιασμένοι από τo Μουσείο Βασιλικών Τάφων. Εντυπωσιακά- όσες φορές και να τα δεις- ο τάφος του Φίλιππου Β΄, το χρυσό στεφάνι, η χρυσή λάρνακα, τα όπλα, η κλίνη του βασιλιά.  Στην Πέλλα- αποκάλυψη το Αρχαιολογικό Μουσείο- τα ψηφιδωτά δάπεδα των αρχοντικών οικιών της αρχαίας πόλης αφήνουν εμάς και τους Γάλλους φίλους μας άναυδους

Επιστροφή το απόγευμα με απολαυστική βόλτα στην πόλη.

 

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024:Ημέρα εκδηλώσεων. Έφτασε η ώρα που παρουσιάζουμε ό,τι προετοιμάζαμε τους τελευταίους μήνες. Ποτέ οι πρόβες δεν είναι αρκετές!  Άγχος τρομερό και από τα δύο σχολεία. 

Το θέμα μας «Παλαιοί και νέοι Πρόσφυγες» αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από όλους μας.

Το VictorLouisμας παρουσιάζει συνεντεύξεις προσφύγων, ακόμα και Ελλήνων, τις δυσκολίες, την εγκατάστασή τους στη Γαλλία και την ενσωμάτωσή τους στη γαλλική κοινωνία. Όλος αυτός ο κορμός εμπλουτισμένος με αποσπάσματα ταινιών, δραματοποιήσεις και μουσική.

Εμείς έχουμε ετοιμάσει παρουσίαση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης με έμφαση στην παρουσία των προσφύγων, αποσπάσματα τραγωδιών σχετικά με τον εκπατρισμό και την αιχμαλωσία, μαρτυρίες μαθητών για την προσφυγική πριπέτεια της οικογένειάς τους, αποτελέσματα έρευνας σχετικής με το προσφυγικό παρελθόν μας, τραγούδια με συνοδεία βιολιού και μπουζουκιού. Καταλήγουμε να χορεύουμε όλοι μαζί. Επικρατεί χαρά και συγκίνηση!

Γευματίζουμε και φεύγουμε αργά από το σχολείο για επίσκεψη και ξενάγηση  στα Συμμαχικά Κοιμητήρια. Πρωτόγνωρη για κάποιους  από εμάς και τους Γάλλους η παρουσία τόσων Γάλλων στρατιωτών πεσόντων στον Α΄Π.Π. αλλά και Άγγλων, Σέρβων και Ιταλών. Το μουσείο του γαλλικού τομέα  διδάσκει και συγκινεί.

 Τους αφήνουμε αργά για ξεκούραση…

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024: Ραντεβού στο Βυζαντινό Μουσείο στις 11.00. Νωρίτερα το πρωί στο Εβραϊκό Μουσείο οι γάλλοι συμμαθητές μας συνειδητοποιούν ένα μεγάλο κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της πόλης. Επιβεβαιώνουν όσα σχετικά τους είχαμε δείξει την προηγούμενη μέρα.

Στο Βυζαντινό Μουσείο, εκτός από τα εκθέματα, μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τους υπεύθυνους συντηρητές τη διαδικασία συντήρησης εικόνων και ψηφιδωτών. Μοναδική εμπειρία!

Τους αφήνουμε αργά το μεσημέρι για ξεκούραση μέχρι το βραδινό ραντεβού μας στη Ρωμαϊκή Αγορά. Περνάμε πολύ καλά! Είμαστε χαρούμενοι, γελαστοί και γεμάτοι υποσχέσεις! Θα ξανασυναντηθούμε…

Σάββατο 13 Απριλίου 2024: Επιστρέφουν στη χώρα τους, στο σπίτι τους. Περάσαμε τόσο καλά αυτές τις μέρες!

 

Εμείς μένουμε πίσω και σκεφτόμαστε τι μάθαμε.
Μάθαμε λοιπόν το εξής:

Σαν κι εμάς είναι κι άλλα παιδιά στον κόσμο
Είναι ευλογία να τα συναντούμε
Το σχολείο μας δείχνει το δρόμο αυτής της συνάντησης
Διώχνουμε τον κακό κλειστό εαυτό μας
Γινόμαστε γενναιόδωροι
Δε φοβόμαστε να γνωρίσουμε τον «Άλλο»
Ίσα ίσα
Πατάμε πιο γερά στα πόδια μας μετά από τέτοιες συναντήσεις
Και λέμε: κάτι δώσαμε – κάτι πήραμε
Αυτό είναι η ζωή

 Οι μαθητές του προγράμματος «Παλαιοί και νέοι πρόσφυγες»

Αγοραστού Μαριάνθη
Γαβρά Μαρία-Άννα
Ζαρώτη Νίκη
Ηλιάδου Δήμητρα
Ιγνατιάδου Δήμητρα
Καρακαλπάκη Βασιλική
Καρπουχτσής Ευάγγελος
Κωνσταντινίδη Μαρία – Ελένη
Λασθιωτάκη Ηρώ
Μπισχινιώτη Μαρία –Δάφνη
Μπαρουτούδης Στέφανος
Μύταλα Θεοδώρα
Ντιναπόγια Κωνσταντίνα
Παραγυιός  Χαράλαμπος
Παρατσίκογλου Ολυμπία
Παυλίδου Σοφία
Πεντεζίδου Ελισσάβετ
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Παπαδοπούλου Μάρθα
Πουρσανίδου Ουρανία Εμμανουέλα
Πολίτης Κωνσταντίνος
Σαράφη Κατερίνα
Σαρκισιάν Θεόδωρος
Σλαμπέας  Χρήστος  Γλαύκος
Σπανουδάκης Γεώργιος
Στυλιαννάκης Γεώργιος
Συρλαντζή Ελένη
Φλόρι Αλέξιος
Χαλβατζή Αικατερίνη
Χατζοπούλου Αναστασία
Χυμέτι Δανάη

 Ευχαριστούμε
τους καθηγητές μας της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+

Γιαννάκη Βασιλική
Ζάχου Βασιλική
Θεοδοσιάδη Λάζαρο
Θεοχαρόπουλο Αντώνιο
Κυρβέη Ασημένια
Μπαργούλη Άννα
Χολέβα Αλεξάνδρα

 Όλους τους καθηγητές  μας
που δέχτηκαν τους Γάλλους συμμαθητές μα ς στις τάξεις τους
που μας συνόδευσαν στις εξορμήσεις μας
που μας επέτρεπαν να συμμετέχουμε στις πρόβες
που αναγνώρισαν την προσπάθειά μας

 Τους συμμαθητές μας για την πολύτιμη συμβολή τους στις δράσεις μας

Πορτοκαλίδη Ιωάννη
Κουτσοθόδωρου Γεωργία
Πιτσάβα Χρύσανθο
Αθανασίου Μαριάννα

Το Δήμο Ωραιοκάστρου για την άμεση ανταπόκρισή του στα αιτήματά μας
Το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου
Τους χορηγούς συνεργάτες του Δήμου- Συμεωνίδη Ιωάννη και Καραπατσιά Αλέξη